2310 865875

-A A +A
Exxentric® Training- Η επανάσταση στην Αποκατάσταση

Exxentric® Training- Η επανάσταση στην Αποκατάσταση

Η προπόνηση με το Exxentric® είναι μια μορφή προπόνησης με αντίσταση που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, την πρόληψη και την αποκατάσταση ενός τραυματισμού καθώς και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και υγείας.

Αυτή η μέθοδος προπόνησης έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια λόγω της αποτελεσματικότητάς της στη βελτίωση της δύναμης  και της αθλητικής απόδοσης, αλλά κερδίζει πλέον έδαφος και στο χώρο της αποκατάστασης, καθώς προσφέρει ασφαλή, ελεγχόμενη και αποτελεσματική προπόνηση στους τραυματίες.

Παρακάτω θα δούμε πώς λειτουργεί η προπόνηση με το Exxentric® και μερικά από τα βασικά οφέλη της:

Μηχανισμός: Ένας περιστρεφόμενος δίσκος συνδέεται με μια λαβή ή εξάρτημα· Ο δίσκος αποθηκεύει περιστροφική ενέργεια, καθώς περιστρέφεται και αυτή η ενέργεια μπορεί να αξιοποιηθεί για να παρέχει αντίσταση κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Μεταβλητή αντίσταση: Σε αντίθεση με την παραδοσιακή αντίσταση με βάρη, όπου η αντίσταση είναι σταθερή καθ' όλη τη διάρκεια της κίνησης, η προπόνηση με το Exxentric® παρέχει μεταβλητή αντίσταση. Η αντίσταση αυξάνεται καθώς ο δίσκος περιστρέφεται πιο γρήγορα και μειώνεται καθώς επιβραδύνεται. Αυτό επιτρέπει μια πιο φυσική και λειτουργική καμπύλη αντίστασης, που προσομοιάζει πολλές καθημερινές κινήσεις. Επίσης, μπορεί να γίνει περεταίρω διαβάθμιση της αντίστασης, καθώς επιλέγουμε ανάμεσα σε διαφορετικά μεγέθη δίσκων.

Ασκήσεις: Η προπόνηση με το Exxentric μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ φάσμα ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένων των squats, deadlifts, lunges κ.α. Οι ασκούμενοι μπορούν να εκτελούν ασκήσεις και για το πάνω και για το κάτω μέρος του σώματος.


Οφέλη της μεθόδου:

  • Αύξηση της δύναμης: Η προπόνηση με το Exxentric® είναι αποτελεσματική στην αύξηση της μυικής δύναμης. Η μεταβλητή αντίσταση φορτίζει τους μύες σε όλο το εύρος κίνησης, βοηθώντας στην ανάπτυξη λειτουργικής δύναμης.
  • Εκρηκτικότητα: Οι αθλητές χρησιμοποιούν συχνά το Exxentric για να βελτιώσουν την εκρηκτικότητά τους, η οποία είναι ζωτικής σημασίας σε αθλήματα όπως το sprint, το άλμα και η ρίψη.
  • Πρόληψη τραυματισμών: Η ελεγχόμενη αντίσταση της προπόνησης με το Exxentric® μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου τραυματισμών, παρέχοντας ένα πιο φυσικό μοτίβο κίνησης και λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις.
  • Έκκεντρη φόρτιση: Η έκκεντρη φόρτιση αναφέρεται στη φάση μιας μυϊκής συστολής, κατά την οποία ο μυς επιμηκύνεται ενώ βρίσκεται υπό τάση. Αυτή η φάση συνήθως συμβαίνει όταν κατεβάζουμε ένα βάρος ή αντιστεκόμαστε σε μια αντίπαλη δύναμη. Για παράδειγμα, σε μία κάμψη δικεφάλου, η έκκεντρη φάση είναι όταν κατεβάζουμε τον αλτήρα από επάνω προς την αρχική θέση. Η έκκεντρη φόρτιση είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μυών και την αύξηση της δύναμης. Συμβάλει στη μυϊκή υπερτροφία (ανάπτυξη) και την ενίσχυση των τενόντων. Στο χώρο της αποκατάστασης χρησιμοποιείται εκτενώς  για την ενίσχυση των μυών και την επούλωση των τενόντων, ειδικά σε καταστάσεις όπως η τενοντίτιδα ή τενοντοπάθεια. Η ελεγχόμενη έκκεντρη φόρτιση των μυών-τενόντων μπορεί να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και να προωθήσει την επούλωση των ιστών.
  • Αποδοτικότητα: Η προπόνηση με το Exxentric® επιτρέπει αποτελεσματικές προπονήσεις που εξοικονομούν χρόνο, καθώς ο ασκούμενος μπορεί να εκτελέσει πολλαπλές ασκήσεις με έναν μόνο εξοπλισμό.
  • Έλεγχος και καταγραφή απόδοσης: Χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό σύστημα kMeter, μία εφαρμογή μετρήσεων και καταγραφής των επαναλήψεων, είναι εύκολο να παρακολουθούμε την προσπάθεια και τη δύναμη του ασκούμενου/ τραυματία. Αυτό είναι επίσης χρήσιμο εάν θέλουμε να περιορίσουμε το προπονητικό τους φόρτο ή να παρακολουθήσουμε την εξέλιξή τους με την πάροδο του χρόνου. Τέλος, το να έχει ο ασκούμενος οπτική ανατροφοδότηση στην προσπάθειά του αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο παρακίνησης.
  • Καθοδήγηση και επίβλεψη: Η προπόνηση με το Exxentric® ιδανικά πρέπει να εκτελείται υπό την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή ή προπονητή, που μπορεί να διασφαλίσει τη σωστή τεχνική και τον σχεδιασμό ενός σωστού προγράμματος. Αυτό συντελεί στη μεγιστοποίηση των οφελών, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο τραυματισμού.

 

Στο Peak Physio χρησιμοποιούμε το σύστημα προπόνησης Exxentric® στην αποκατάσταση απαιτητικών μυοσκελετικών τραυματισμών, όπως τη μετεγχειρητική αποκατάσταση του προσθίου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ) (διαβάστε περισσότερα), αποκατάσταση τενοντοπαθειών, θεραπεία του συνδρόμου επιγονατιδομηριαίου πόνου στο γόνατο κ.α, καθώς και σαν μέσο πρόληψης επανατραυματισμού.

Share this post: 

Σχετικά με εμάς

Το Peak Physio είναι ένα κέντρο φυσικοθεραπείας που ασχολείται με την πρόληψη και την αποκατάσταση των μυοσκελετικών παθήσεων και διαταραχών καθώς και την αποκατάσταση των αθλητικών κακώσεων. Στόχος μας η επίτευξη των προσωπικών σας επιδιώξεων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής, ανεξαρτήτου ηλικίας ή επιπέδου φυσικής κατάστασης.

Ώρες Λειτουργίας

Δευ: 13:00 - 21:00
Τρι: 13:00 - 21:00
Τετ: 13:00 - 21:00
Πεμ: 13:00 - 21:00
Παρ: 13:00 - 21:00
Σαβ: Κλειστά
Κυρ: Κλειστά

Επικοινωνία

Peak Physio | Κέντρο Φυσικοθεραπείας Θεσσαλονίκη

Β. Όλγας 103, Θεσσαλονίκη, 54643

2310 865875

2310 865875

698 7676 309

697 6496 617

info[a]peakphysio.gr

www.peakphysio.gr

Newsletter

Newsletters

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Βρείτε Μας